Vogelenveld

 

 

In de kaart staat boven J10 het Vogelenveld, daarboven de boerderij en naar rechtsonderr de Laan van Gerrot Hulsebos.

[1] In 1821 werd in de vallei Vogelenveld (in de duinen bij de Zilk, dichtbij de teelhoeken van Schrama) een boerderij naar Gelderse trant gebouwd in opdracht van jonkheer Barnaart, die eigenaar was van het Vogelenveld. Behalve het woongedeelte was er ook een jachtkamer en een tuighuis voor de paarden van de jonkheer. Ook andere gasten kwamen vaak op het Vogelenveld, zoals de jagers en de drijvers, die er tijdens het jachtseizoen kwamen eten en een borrel drinken. Naast de boerderij stonden twee stallen. Soms overnachtten er ongenode gasten in de hooiberg, met name de vermaarde vakman-stroper ‘’lange’’ Willem van der Zwet deed er wel eens een dutje nadat hij zijn strikken had uitgezet. De boer van het Vogelenveld en de inwoners van de Zilk hadden teelhoeken in de vallei.

In 1900 kwam Arie Hulsebosch op het Vogelenveld, maar dat duurde maar kort, omdat zijn vrouw niet tegen de eenzaamheid kon. Zijn broer Gerrit betrok in 1902 de boerderij en hij bleef er tot 1925, toen de landerijen en de teelhoeken verdroogden na het graven van het Oosterkanaal. De boerderij is in 1928 gesloopt. De voorheen zo statige, met iepen beplante, laan werd de Laan van Gerrit Hulsebosch genoemd.

                                        

                                  Op de foto staan Gerrit en zijn vrouw Maartje Beemsterboer met op hun paard twee Duitse meisjes (Elisabeth en Maria Timmermans)
                                                               die in de Eerste Wereldoorlog op de boerderij logeerden om op krachten te komen.
[1] Bron : Lezen in het duin, Gert Baeyens en Jaap Duyve, Stadsuitgeverij Amsterdam / Gemeentewaterleidingen Amsterdam, 1991