Via Achtergrondinformatie allerlei info over de Bollenstreek (geografisch, historisch, maatschappelijk e.d.)      Ga bij problemen naar PROBLEMEN

Gerrit Crijnsz van ís Gravenmade, geboren circa 1613 

[a] Gerrit Quirijnszn. Schrama pachtte in de eerste helft van de 17e eeuw de zogenoemde Gasthuiswoning welke even ten zuiden van de boerderij Dubbelhoven (aan de Achterweg) gelegen was, aan de overzijde van de Vuursteeglaan / Spekkelaan.

Op onderstaande kaart staat de Gasthuiswoning helemaal rechtsonder in de bocht tussen de Spekkenlaan en de Vuursteeg.                                                    Kaart uit 1583 met rechtsonder de Gasthuiswoning

                                           (afbeelding uit het Kaartenboek van het Sint Elisabeth Gasthuis).

De woning werd overigens niet gebruikt als Gasthuis, maar werd zo genoemd omdat hij eigendom was van het Elisabeth Gasthuis uit Haarlem.

Mijn ouders hebben in 1932/1933 een huis laten bouwen op het adres Vuursteeg 3. En ik liep een paar jaar langs Dubbelhoven naar de kleuterschool aan de Achterweg.

 [b] Gerrit Crijnsz was een welgeborene en volgde zijn vader Quirijn Claesz op als leenman van Holland. In 1644 werd hem grond opgedragen ????? in de Lisser Poelpolder.

Gerrit Crijnsz staat aan de oorsprong van de Brabantse tak van de Schramaís.

 

[a] Maarten van BourgondiŽn

[b] Bron :Liber Amicorum ter gelegenheid 25-jarig jubileum Adri Schrama, Bangkok (van 5 vrienden), CBG

 

Terug naar Documenten Schrama

 

free web stats
.-.